4.7.14

Selamat Menyambut Ramadhan.....


Assalamualaikum.. Lama aku tak menjengah blog aku ni...... aku ingin mengucapkan


Selamat menyambut Ramadhan.. Di bulan yang mulia ini saya ingin berkongsi dengan semua tentang apa yang saya rasa... 

Mesti ramai tahu pasal cerita FROZEN.. cerita animasi musikal yang menjadi bualan ramai orang. Lagu Let It Go nyanyian Demi Levatto menjadi nyayian kebanykan kanak-kanak. Aku juga sering menyanyikan lagu tu.. Lirik dia, lagu dia sdapkan.. 

Apa yang aku nak ceritakan adalah pasal ada satu video yang aku terima, dia menyanyikan lagu Let it go tapi dia tukar lirk menjadi islamik.  

Please enjoy the video. hope it will give the changes toward me and you all who heard. 


video

31.1.14

PJJ - pening2..

Assalamualaikum... apa khabar semua? lama aku tak update my blog ni.. bersarang-sarang jadinya. okeylah aku sebenarnya aku nak cerita pasal yang aku sudah beberapa bulan. kalau diikutkan sudah lima (5) bulan aku bekerja di Syarikat Computer Forms (m) Berhad. Aku bukanlah memahami sangat pasal kerenah orang tapi aku sudah dapat baca sikit demi sedikit pasal sikap dan perangai mereka. Aku bekerja di bahagian Sumber Manusia. Aku bertemu dengan ketua yang aku rasa kekurangan karisma dia. Aku bertemu dengan rakan sekerja yang berumur lebih kurang bayar mak aku, or seorng yang rasakan dirinya percayakan dirin sendiri a.k.a over confident dan seorang kakak yang yg lebih kurang sebaya aku tp dia seorng yang islamik ttp ok la.. Masing2 mempunyai perangai masing2 yang mereka ada.

Satu lagi sebenarnya aku tengah didalam di lema untuk membuat pjj @ Pembelajaran Jarak Jauh. Aku tahu dia punya kelebihan sendiri.



Kelebihan e-PJJ di UiTM
  • Bagi mereka yang sedang bekerja.
  • Yuran pengajian yang murah berbanding dengan IPTA/IPTS yang lain.
  • Pembelajaran Maya
  • Penggunaan teknologi dalam pendidikan
  • Khidmat bantuan sokongan
  • Nota serta rujukan latihan yang berkualiti
  • Kadar yuran yang murah dan berpatutan
  • Bantuan pembelajaran dari pelbagai sumber
  • Pelbagai kaedah pembelajaran

Seminar
Seminar akan diadakan lima (5) kali setiap semester melalui interkasi dua hala bergantung kepada jadual seminar yang ditetapkan. Seminar berlangsung pada hari Ahad bermula dari 8.30 pagi sehingga 6.15 petang.

Kelas Maya e-PJJ
Kursus dibawah program e-PJJ turut berlangsung menerusi kelas maya. Kelas ini boleh diikuti menerusi talian jalur lebar walau dimana sahaja anda berada. Antara kelebihan yang boleh diperolehi adalah:
  • Maklumat terkini berkenaan kursus dan program.
  • Pengumuman penting dari koordinator program.
  • Perbincangan bersama pensyarah dan sahabat.
  • Pertukaran idea serta debat isu akademik.
  • Pertanyaan soalan, penerangan dan maklumbalas dari pensyarah.
  • Akses, baca, cetak serta muat turun nota yang dikemaskini pensyarah dari masa ke semasa.

Permohonan Dan Kemasukan
Pengambilan pelajar baru untuk semua kursus diadakan 2 kali setahun:
  • Pra Diploma / Diploma (Mei Dan November)
  • Ijazah Sarjana Muda (Mac dan September)
Bayaran sebanyak RM12 akan dikenakan untuk setiap penghantaran permohonan. Permohonan bolehlan dibuat menerusi sesawang http://ined.uitm.edu.my.
Bagi calon lepasan STPM, Matrikulasi dan Diploma yang akan mengikuti program Ijazah Sarjana Muda disyaratkan telah mengambil Malaysia University English Test (MUET).

Jangkamasa Pembelajaran
  • Pra Diploma - 1 Semester
  • Diploma/Ijazah Sarjana Muda - 4-8 Tahun

Bayaran Yuran
Yuran Pengajian
  • Pra/ Diploma - RM90 per jam kredit
  • Ijazah Sarjana Muda - RM100 per jam kredit
Yuran Aktiviti
  • Pra/Diploma - RM25 per semester
  • Ijazah - RM50 per semester
Yuran Lain-Lain
  • Semester Satu (1) - RM109 per semester
  • Semester berikutnya - RM46 per semester
 sumber : http://www.ined.uitm.edu.my/ 





Ini adalah struktur untuk course Human Resource

INSTITUT PERKEMBANGAN PENDIDIKAN (iNED) 1


PELAN PENGAJIAN 
SARJANA MUDA PENTADBIRAN PERNIAGAAN (KEPUJIAN) (PENGURUSAN SUMBER MANUSIA) BM223/BM242 

SEMESTER 1 
1. BAB401 ARABIC LANGUAGE I (2.00)
2. BEL403 LANGUAGE ENRICHMENT (2.00)
3. ECO415 ECONOMICS (3.00)
4. HBU111 NATIONAL KESATRIA I (1.00)
5. MGT420 PRINCIPLES AND PRACTICE OF
MANAGEMENT (3.00)

SEMESTER 2 
6. ACC418 FINANCIAL ACCOUNTING (3.00)
7. BAB451 ARABIC LANGUAGE II (2.00)
8. CTU551 ISLAM AND ASIAN CIVILIZATION (2.00)
9. HBU121 NATIONAL KESATRIA II (1.00)
10. MGT417 INFORMATION TECHNOLOGY IN BUSINESS (3.00)

SEMESTER 3 
11. BAB501 ARABIC LANGUAGE III (2.00)
12. BEL492 PRESENTATION SKILLS (2.00)
13. HBU131 NATIONAL KESATRIA III (1.00)
14. LAW416 BUSINESS LAW (3.00)
15. MKT420 PRINCIPLES AND PRACTICE OF MARKETING (3.00)
16. QMT425 QUANTITATIVE BUSINESS ANALYSIS (3.00)

SEMESTER 4
17. FIN420 FINANCIAL MANAGEMENT (3.00)
18. HRM533 INTRODUCTION TO HUMAN RESOURCE MANAGEMENT (3.00)
19. IBM530 INTRODUCTION TO INTERNATIONAL BUSINESS (3.00)
20. OPM530 INTRODUCTION TO OPERATIONS MANAGEMENT (3.00)

SEMESTER 5
21. FIN533 PERSONAL FINANCIAL PLANNING (3.00)
22. HRM537 STRATEGIC HUMAN RESOURCE MANAGEMENT (4.00)
23. MGT534 ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR (4.00)
24. MGT538 PERSONAL DEVELOPMENT AND ETHICS (3.00)

SEMESTER 6
25. BEL422 REPORT WRITING (2.00)
26. ECO535 LABOUR ECONOMICS (3.00)
27. HRM542 RECRUITMENT AND SELECTION (4.00)
28. HRM549 HUMAN RESOURCE DEVELOPMENT (4.00)

SEMESTER 7
29. CTU553 ETHNIC RELATIONS (2.00)
30. ENT530 PRINCIPLES OF ENTREPRENEURSHIP (3.00)
31. HRM544 PERFOMANCE MANAGEMENT (4.00)
32. HRM582 EMPLOYMENT LAW (4.00)

SEMESTER 8
33. HRM645 ORGANIZATION DEVELOPMENT (4.00)
34. HRM648 COMPENSATION AND BENEFITS (4.00)
35. MGT648 RESEARCH METHODS (4.00)
36. MGT657 STRATEGIC MANAGEMENT (4.00)

SEMESTER 9
37. HRM659 INDUSTRIAL RELATIONS (4.00)
38. HRM661 INDUSTRIAL TRAINING (10.00)
39. HRM663 INDUSTRIAL TRAINING PROJECT PAPER (4.00)


it been Last Update: 09 Jun 2012.

Kalau ada apa atau sesiapa yang tahu lebih mendalam mntak tolong singgah la di sinii ye.. sya benar-benar di dalam kebuntuuan.

Sya ingin menanyakan sesuatu adakah kalau bekas student uitm diploma dalam jurusan business adakah perlu mengulang daripada semester 1 untuk mengambil degree dalm human resource.


Plez help me....

2.12.13

apa ada dalam hati

Assalamualaikum.. apa khabar suma? tetapi bila difikirkan balik tiada sapa yang datang melawat blog aku ini... Hari ini aku akan menggunakan bahasa melayu yang betul. huuhu aku tak tahu apa nak jadi dalam kepala otak aku sebenarnya.

Baiklah kita terus ke tajuk utama kenapa aku tiba-tiba terbuka hati untuk menulis.. oopps salah bukan menulis tapi menaip blog.. aku sebenarnya berada di dalam persimpangan, kekeliruan dan kebosanan yang amat sangat. aku merasakan hidup aku ini seperti sebuah anak patung yang mengikut kehendak sekeliling. tetapi kalau diikutkan persekitaran aku, mereka akan cakap yang aku ikut dunia aku sendiri. Hhahah

mesti tidak faham, bukan? Ini kerana aku juga tidak faham dengan keadaan aku. Aku hidup dalam dunia aku, aku tidak berani untuk melangkah jauh dari dunia aku.. kalau aku gambarkan, aku umpama berada di tengah lautan diatas bot yang kecil, untuk menyelam melihat sesuatu aku akan mengikat diri aku dengan tali supaya aku tidak terpisah jauh daripada bot. Walaupun aku mempunya kawan-kawan yang boleh menemani aku tetapi aku lebih suka untuk memilih duduk didalam bot itu.

hahaahah.. rasa-rasanya fikiran aku sudah jauh melayang sehingga aku merapu yang bukan-bukan.
Aku tidak pandai untuk berbicara dengan seseorang yang aku tidak biasa tetapi pada masa yang sama aku seorang yang senang percaya akan seseorang. dan bila aku mula mempercayakan orang dan mula membiasakan diri aku, Aku pasti senang membuka bicara. kadang kala aku pasti terkeluar bicara yang sepatutnya menjadi rahsia sahaja. Kadang Kala aku merasakan aku berbicara seperti itu hanyalah untuk menarik perhatian sahaja. Aku senang bila orang tersenyum bila mendengar bicara aku, aku benci bila ada yang mempersoal yang lebih-lebih tetapi aku lebih suka berdiam diri.

Aku tidak ingin mengeruhkan keadaan. Aku benci akan pergaduhan, benci mendengar kata-kata yang kurang sopan. Aku takut akan pandangan orang terhadap aku. Aku takut jika orang tidak menyukai aku. tetapi bila ada masanya, bila aku tidak terfikir akan apa-apa atau aku berada di dalam keadaan yang 'high' aku sering kali menyemburkan apa yang ada dalam hati aku. Belum sempat aku tapis dia sudah keluar dulu. Lupa nak cakap yang aku ni sebenarnya seorang yang mungkin tapi tidak tahu la kan, yang menjaga perasaan orang. aku tidak pandai untuk meluahkan rasa sebenarnya dan aku juga seorang yang pelupa.

Dan malam ini aku mula menyedari yang aku tidak punyai motivasi yang boleh membuat aku untuk sentiasa maju ke hadapan. Aku tidak berani untuk mengambil langkah yang besaar dan tetap. Aku cuba membuat langkah yang kecil dan tetap tetapi aku tidak mampu. kadang kala aku merasa benci dengan diri aku yang tidak punya cita-cita yang sebenarnya.

Aku berada di dalam kekeliruan. aku takut akan diri aku yang umpama layang-layang terputus talinya. aku tahu jalan apa yang ada di depan mata aku yang aku boleh ambil untuk mengubah diri aku tetapi aku takut untuk mengambil tindakan yang aku tidak pasti akan kejayaan.

4.10.13

REAL TRANSLATOR JOB???????

Assalamualaikum.. hye.. i thing long time i didn't update my blog..

I dont know how I can be this stupid.. People already said don't be to greedy and always keep your promise but it seem that because i already done something that i shouldn't do.. i already waste my money because of this website REAL TRANSLATOR JOB.. i thought i can get an job if i paid. because of some mistake i done think i will get the money back.. argh.. this is a scam or not.. I dont know if it not worked out because of my stupidy on internet or website or computer.. but deep inside my heart i scream said.

"AYA YOU'RE ARE SO STUPID.. YOU WASTE RM200 ON THE SOMETHING THAT YOU NEVER BELIEVE OR GOOD. YOU'RE SUCH A MORON, NAIVE GIRLS"

i never knew that i can be this stupid and my eye start to teary remembering it.

Just hope i can stop all the scam that will give bad influence to other. i hope i wish i have a friend that good enough to taught me about internet, online.. in other word computer